Een lange reis voor de boeg? Ga goed uitgerust op weg!

Ga je op vakantie met de wagen? Zorg er dan voor de je je reis goed voorbereid en optimaal in vorm bent!

Want stress, de files, de warmte en een eentonig traject dragen bij tot het grote aantal verkeersongevallen tijdens de zomermaanden.

Tips met de auto op vakantie

In topvorm achter het stuur tijdens een lange reis? Zo doe je het:

  • Vertrek uitgerust op reis. Neem dus vooraf, zeker de nacht voor je vertrek, voldoende nachtrust. Anders loop je het risico om achter je stuur in slaap te vallen.
  • Laat stress thuis en laat je vakantie beginnen vanaf je vertrek. Pin je dus niet vast op een precies aankomstuur, anders is de verleiding groot om roekeloze risico’s te nemen zoals te snel te rijden of rustpauzes over te slaan om toch maar op het geplande tijdstip aan te komen.
  • Als je een lange afstand moet afleggen, plan je beter een overnachting in plaats van in één keer door te rijden tot op je eindbestemming.
  • Ontbijt goed voor je vertrekt. Zo vermijd je vermoeidheid door een te lage bloedsuikerspiegel. Eet niet te zwaar, maar ook toch voldoende en houd er rekening mee dat een vette, te zware maaltijd erg belastend is voor je maag en je slaperig kan maken. 
  • Neem om de twee uur een pauze van minstens 20 minuten. Terwijl je de auto verlucht kan je zelf in de frisse lucht wat rondwandelen of lichaamsoefeningen doen. Zo zal je je nadien terug fitter voelen. Sla geen rustpauze over omdat je toch bijna op je bestemming bent, er gebeuren immers vier keer meer ongevallen in de laatste 100 kilometer van de rit. 
  • Houd er rekening mee dat we op sommige momenten van de dag meer of minder alert zijn. De meeste ongevallen waarbij slaperigheid een rol speelt doen zich voor tussen 13 en 15 u en tussen 2 en 5 u, periodes waarin onze waakzaamheid vermindert.
  • Als je merkt dat je slaperig wordt en zeker zodra je herhaaldelijk begint te geeuwen, zware oogleden, een stijve nek en schouders krijgt, je reflexen langzamer worden of je blik verstart is het hoog tijd om te stoppen en maximum 15 à 20 minuten te slapen. Vermijd om langer te slapen, want dan val je in een diepere slaap, verloopt het ontwaken moeizaam en voel je je nadien futloos. Een ander optie is om een van je passagiers die ook kan rijden en die niet slaperig is verder te laten rijden.
  • Drink voor je vertrek en ook tijdens de rit veel water om je lichaam voldoende en regelmatig van vocht te voorzien en dus uitdroging te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat je niet in een te warme auto rijdt. De ideale temperatuur om te rijden is 20°C. Gebruik daarom bij grote hitte de airconditioning van je auto, maar zorg ervoor dat het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur niet te groot is. 
  • Vermijd tenslotte geneesmiddelen die slaperigheid veroorzaken. Informeer je goed bij je arts of apotheker. 

Tekst en foto: www.secunews.be, all rights reserved

Labels