Leerlingen van het zesde leerjaar fietsen doorheen de hele HEKLA-zone

Op vrijdag 29 april maken alle leerlingen van het zesde leerjaar van de HEKLA-zone een grote fietstocht doorheen alle gemeenten. Het gaat om een 800-tal kinderen van de basisscholen uit Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar.

Fietstocht

“De leerlingen fietsen een grote lus doorheen de hele zone en zullen op vijf verschillende punten halt houden om een workshop te doen”, vertelt Reiner Smets, hoofdcommissaris van politiezone HEKLA. “De route is uitgestippeld door de Fietsersbond, die de route vooraf ook uitvoerig testte. De leerlingen zullen op verschillende punten vertrekken om zo drukte te beperken. Onze collega’s houden extra toezicht op drukke of gevaarlijke kruispunten en oversteekplaatsen. Daarnaast houden onze patrouilles een extra oogje in het zeil om de fietstocht veilig te laten verlopen!”

Elk van de vijf gemeenten van de HEKLA-zone heeft zijn eigen workshop voorbereid:

  • Hove: fietsparcours met behendigheidsproeven in het gemeentepark
  • Edegem: verkeersregels inoefenen in het verkeerspark van Fort 5, afgerond met een verkeersquiz
  • Kontich: filmpje van spoedarts UZA over het belang van helmdracht en info over fietsuitrusting en eenvoudige fietsherstelling
  • Lint: oefening rond een dodehoekongeval met een vrachtwagen
  • Aartselaar: memoryspel, pimp je fluohesje en een zichtbaarheidsoefening

“Verkeersveiligheid is en blijft een heel belangrijke boodschap om aan onze kinderen door te geven. Tijdens deze fietstocht ontdekken de leerlingen de verkeersregels op een laagdrempelige manier en leren ze zich duurzaam te verplaatsen.” Zegt Edegems schepen van onderwijs Koen Michiels namens alle deelnemende besturen. “Met de steun van de gemachtigde opzichters, tal van vrijwilligers, de politiezone HEKLA en alle deelnemende gemeenten kunnen we dit waardevolle initiatief mogelijk maken.”.

Met dit initiatief hopen we vooral de kans op ongevallen in het drukke schoolverkeer te verkleinen. Bovendien krijgen leerlingen dankzij deze voorbereiding alle kennis mee om volgend jaar zelfstandig en op een veilige manier naar de middelbare school te fietsen. We wensen hen alle succes toe!

Samenwerken, samen veilig.

Labels