Kinderen altijd klikvast in de auto!

Juist vastgeklikt is van levensbelang, want een correct gebruikt kinderbeveiligingssysteem kan het risico op ernstige verwondingen bij een ongeval met 55% doen dalen.

Klik je oogappel(s) dus steeds correct vast op een volwaardige zitplaats. Lees de wettelijke bepalingen in het volledige artikel.

Juist vastgeklikt is van levensbelang, want een correct gebruikt kinderbeveiligingssysteem kan het risico op ernstige verwondingen bij een ongeval met 55% doen dalen.

 

Niemand laat zijn oogappel spelen op een balkon van een appartementsgebouw, want dat is levensgevaarlijk! Als je een kind in de auto niet vastmaakt, is het gevaar echter even groot, want een frontale botsing tegen 50 km/u komt overeen met een val van 10 meter hoog.

 

Zonder gordel is er zelfs vanaf een snelheid van 20 km/u risico op overlijden! Bij een botsing is het onmogelijk om je kind in je armen op je schoot vast te houden, want het zal dan met een enorme kracht tegen het dashboard of door de voorruit en uit het voertuig geslingerd worden.

 

De veiligheidsgordel rond jezelf en je kind vastklikken is eveneens onveilig, want dan kan je kind tussen jouw lichaam en de gordel geplet raken.

 

Wettelijke verplichtingen

 

Elk kind telt als volwaardig persoon en moet in een auto een volwaardige zitplaats hebben. Je mag dus evenveel kinderen vervoeren als er passagiersplaatsen of gordels in een auto zijn. Met kinderen bedoelt de wetgever in dit verband minderjarigen jonger dan 18 jaar.

 

Kinderen mogen op elke leeftijd zowel voorin als achterin meerijden. Ze moeten natuurlijk altijd vastgemaakt worden zoals de wet het hieronder voorschrijft. De plaatsen voorin de auto zijn wel veiliger.

 

Er is één uitzondering: je mag nooit een kind in een kinderzitje tegen de rijrichting in vervoeren op een plaats die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij die is uitgeschakeld.

 

Kinderen kleiner dan 1,35 m moet je verplicht vervoeren in een voor hen geschikt kinderzitje, aangepast aan hun grootte en gewicht. Kinderen van 1,35 m of groter moet je ofwel in een kinderzitje vervoeren ofwel vastmaken met de veiligheidsgordel.

 

© VSV en Secunews - alle rechten voorbehouden.

Foto: BigStockPhoto

Labels