Fietsen in de winter

Het is winter. Je wil wel graag de fiets nemen, maar het is koud en donker of het sneeuwt...

Laat je niet tegenhouden maar zorg voor gepaste kleding, bereid je tweewieler voor, pas je rijgedrag en je route aan de weersomstandigheden aan en je bent vertrokken!

Klik op 'lees verder' voor het volledige artikel.

Het is winter. Je wil wel graag de fiets nemen, maar het is koud en donker of het sneeuwt... Laat je niet tegenhouden maar zorg voor gepaste kleding, bereid je tweewieler voor, pas je rijgedrag en je route aan de weersomstandigheden aan en je bent vertrokken!

Aangepaste uitrusting

  • Draag een warme broek en een jas met kap (die je zicht niet belemmert) van waterdicht maar ademend materiaal. Doe zeker handschoenen aan en draag indien nodig een muts en speciale overschoenen om je handen, hoofd, oren en voeten te beschermen tegen regen of sneeuw en wind.
  • Controleer nog eens goed de verlichting van je fiets. De dagen zijn immers kort, dus de kans is groot dat je in het donker moet rijden. Neem de uitrusting die je op dat moment niet draagt mee in een waterdichte rugzak, zodat je de kleding onderweg eventueel kunt aanpassen aan de weersomstandigheden.
  • Maak jezelf zichtbaar voor de andere weggebruikers! Naast de wettelijke uitrusting van je fiets (reflectoren en lampen), geeft reflecterende kleding je een veiligheidsmarge (je wordt al gezien vanaf 150 meter in plaats van 50 meter met enkel lichte kleding).

Op gladde wegen of door de sneeuw

Om veilig in de sneeuw te fietsen kan je kiezen voor standaard mountainbikebanden of winterbanden. Je kan ook je gewone banden iets minder hard oppompen zodat het loopvlak wat groter is. 

  • Een spatbord op je fiets voorkomt dat je wordt vol gespat. Stal je fiets droog, anders kan er water in de remkabels binnensijpelen en bevriezen.
  • Als de weg bedekt is met sneeuw, rijd dan zoveel mogelijk in de verse sneeuw en vermijd ijsplekken die worden gevormd op plaatsen waar autobanden de sneeuw hebben opeengeperst. 
  • Pas je snelheid aan, let extra op in bochten en rem voorzichtig om slippen te voorkomen. 
  • Het kan ook nuttig zijn de hoogte van het zadel  aan te passen om zeker met beide voeten veilig op de grond te kunnen staan.
  • Vergeet niet je fiets regelmatig schoon te maken met water. Droog de fietsketting en vet ze opnieuw in. Sneeuw en vooral strooizout zijn immers erg schadelijk voor de onderdelen van je fiets.
  • Smeer ook de bewegende delen, de rembehuizingen, het versnellingsapparaat en de fietsketting regelmatig.
  • Maak na de winter een afspraak met je fietsenmaker voor een algemeen onderhoud van je fiets.

All rights reserved  www.secunews.beFoto: Patrick Decorte - Secunews

Labels